Uncategorized 22/04/2019 Laust No comments

Fødderne skal have det godt på arbejdet

Sponsoreret indhold

De fleste af os er på arbejde i 7-8 timer hver dag – ja, mange, ikke mindst selvstændige, arbejder endnu længere. Og mange af os har arbejde, hvor vi går rigtig meget, løfter ting og skal stå godt fast på det underlag, som vi bevæger os på.

Derfor er det meget vigtigt, at vi har de rigtige arbejdssko på, som vore fødder kan have det godt i hele arbejdstiden igennem.

Forskellige typer

Arbejdssko er ofte tilpasset de funktioner, som brugerne har. Smede, mekanikere, landmænd og mange andre, som arbejder med tunge maskiner, materialer og redskaber, bruger arbejdssko med metalsnuder, som beskytter tæerne, eller med sømværn, så de ikke risikerer at træde søm op gennem sålerne, hvis der for eksempel ligger et bræt på jorden med et søm stikkende op igennem sig.

Andre arbejdssko er mere tilpasset situationer, hvor bærerne går meget. De skal derfor være ergonomisk korrekt udformet, så fødder, ankler og knæled ikke belastes for meget. Samtidig skal de være tilpasset det miljø, som man går rundt i.

Hvis man for eksempel arbejder i et storkøkken på et hospital, et plejehjem eller i en restaurant, hvor der måske bliver spildt fedt og væske på gulvet, er det vigtigt, at man vælger sko, der er tilpasset dette. Skoene skal være skridsikre og have det, man kalder en SRA-, SRB- eller SRC- godkendelse. Det betyder, at de er godkendt som skridsikre i forskellige kategorier, idet de er testet  under forskellige forhold. Bogstavforkortelserne er udtryk for forskellige grader af det, der kaldes grebskoefficienten, altså deres evne til at gribe fat i underlaget ved forskellige former for påvirkning.

Gode sko til tjenerne

Andre former for arbejdssko er mere indrettet efter, at bæreren går rigtig meget og måske er belastet af at skulle bære på noget. Det gælder for eksempel tjenere, som går hele dagen og ofte bærer på bakker og tallerkenstabler – ting, der vejer mere, end man umiddelbart skulle tro.

Alt for ofte ser man ikke mindst unge mennesker, der arbejder som tjenere ved siden af skole eller studium, passe deres arbejde i sko som Converse sneakers eller almindelige løbesko, og det er ikke gode arbejdssko. De bør i stedet vælge egentlige arbejdssko udviklet til Horesta-miljø, altså til brug i hotel-, restaurations- og cateringbrancherne.

Hvem bestemmer?

I nogle jobs kan det være regelbundet, om man skal have den ene eller anden type arbejdssko på. Det gælder ikke mindst byggefaget og andre fag, hvor der arbejdes med tunge materialer og maskiner. Her er der krav til, hvordan man beskyttes som ansat, og arbejdsgiveren kan derfor forlange, at du bruger sko med sømværn eller stålsnude, og hvis det er en del af et regelsæt, skal arbejdsgiveren også stille sådanne arbejdssko til rådighed. Det er arbejdsgiveren, der bestemmer mærke og udseende, så du kan ikke stille særlige krav, med mindre der er fysiske grunde til det. Men det vigtigste er jo også, at man har de rigtige arbejdssko, der passer til det arbejde, som man har, og så må den personlige smag komme i anden række.

Rate this post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.